MALATYA KAYSISI AB COĞRAFİ İŞARET OLARAK TESCİLLENDİ
AB nezdinde yapılan başvuruya ilişkin inceleme ve ilan süreleri başarıyla tamamlanan Malatya Kayısısı, 7 Temmuz 2017 tarihinde resmen AB nezdinde korunan bir coğrafi işaret olarak ülkemiz adına kayıt altına alındı.(http://ec.europa.eu/agriculture/quality/door/publishedName.html;jsessionid=TTcdH0AjAcyBST-xudNFPhaFyDX8vXQUOINdgBgNEg7Uwys0ZmHl!-1148542066?denominationId=11500)
Böylece yöresel değerlerimizin uluslararası tanıtımında ve markalaşmasında önemli bir araç olan Coğrafi İşaretlerimizden biri daha Türk Patent ve Marka Kurumu’nun desteğiyle AB nezdinde koruma altına alındı.
Malatya Kayısısı, Antep Baklavası / Gaziantep Baklavası’ndan ve Aydın İnciri’nden sonra AB nezdinde koruma altına alınan üçüncü coğrafi işaretimiz oldu.
Mevcut durumda AB nezdinde coğrafi işaret koruması için başvurusu yapılan ve inceleme aşamasında bulunan coğrafi işaretlerimiz ise Kayseri Pastırması, Kayseri sucuğu, Kayseri Mantısı, Aydın Kestanesi, Afyon Sucuğu, Afyon Pastırması, Taşköprü Sarımsağı, Bayramiç Beyazı, İnegöl Köfte.
Yöresel ürün ve değerler açısından oldukça zengin olan ülkemizin bu yöresel değerlerinin uluslararası alanda değere dönüştürülmesi anlamında atılan bu adımlar ekonomimiz açısından oldukça önemlidir.
Türk Patent ve Marka Kurumu, ülkemizde ulusal coğrafi işaret başvurularına ilişkin işlemleri yürütmekle birlikte, AB nezdinde coğrafi işaret koruması başvurusunda bulunmak isteyen kurum ve kuruluşlarımıza rehberlik ve danışmanlık anlamında gereken desteği sağlamaktadır.
KAYNAK:http://www.turkpatent.gov.tr/TurkPatent/allNews/newsDetail?newsId=747